![](http://static.khabarefarsi.com/sites/default/files/imagecache/khf_news_image/news_image/2012/07/20/9313427731761342773176_3597.jpg)
مناطق جنوبی کرمان با پتانسیل بالای خود در تولید انواع محصولات کشاورزی همواره به عنوان قطب تولیدات کشاورزی در کشور به شمار میروند.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، منطقه کویر، در کنار کشت و تولید انواع محصولات کشاورزی اعم از خرما، گندم، محصولات متعدد جالیزی، میوه گرمسیری انبه و هندوانه زرد نیز از جمله تولیدات کشاورزی جنوب استان كرمان به شمار میرود.
کشت و تولید آزمایشی هندوانه زرد یا آناناسی برای نخستین بار در نرماشیر
فرناز محمدی، کارشناس گیاه شناسی در گفتوگو با ایسنا، منطقه کویر، گفت: بیوتکنولوژی در دنیای کشاورزی، تغییرات بزرگی ایجاد کرده است. میوههای با کیفیتتر، متنوعتر و محصولات بیشتر، مهمترین دستاوردی است که از ترکیب علم ژنتیک با کشاورزی به دست آمده است.
وي افزود: هندوانههای زرد رنگ یکی دیگر از غافلگیریهای عصر امروز در زمینه پرورش میوه است که ورود آنها به کشور، خیلیها را شگفتزده کرده بود. این هندوانهها که به هندوانههای آناناسی هم معروفند، یکی از 50 نوع هندوانه موجود در دنیای کشاورزی هستند که با دستکاری ژنتیکی، رنگدانههای آنها حذف شده و به رنگ زرد تولید میشوند.
این کارشناس گیاه شناسی ادامه داد: هندوانه زرد در تمام فصول سال یافت میشود، اما در تابستان به نقطه اوج خود میرسد.
به گفته وي، در هندوانههای معمولی رنگدانهای به نام "لیکوپن" وجود دارد که باعث ایجاد رنگ قرمز در آنها میشود و خاصیت آنتی اکسیدانی دارد اما هندوانه آناناسی، فاقد این رنگدانه بوده و به رنگ زرد است، رنگ قرمز گوجه فرنگی و گریپ فروت نیز به دليل وجود ليكوپن است.
محمدی با بیان اینکه لیکوپن هندوانه زرد در اثر تغییرات ژنتیکی مختلف در طی زمان، از بین رفته است، افزود : نکته قابل توجه این هندوانه غیرمعمول، رنگ زرد روشن متمایل به نور آفتاب و از دیگر مشخصات متمایز آن بافت نرم، مزه شیرین و نیروبخش است.
وی افزود : متاسفانه به نظر میرسد فروش این محصول و حتی محصولات دیگر کشاورزی، نوسانات قیمت در کشور، مشکلات عدیدهای را برای بهرهبرداران کشاورزی به همراه داشته به نحوي كه صدور این محصولات به کشورهای حوزه خلیج فارس مقرون به صرفهتر است.
و اما نرماشیر بم از جمله مناطقی است که روی به پرورش و برداشت این محصول نموده و مجری طرح و کارشناس جهاد کشاورزی نرماشیر در اين باره با اشاره به کشت آزمایشی این محصول در نیم هکتار تصريح كرد: از هر هکتار میتوان ۳۰ تن هندوانه زرد برداشت کرد.
محمدآبادی با اشاره به تهیه بذر اولیه تولید این هنداونه با قیمت هر کیلو ۵ میلیون تومان از شهرستان چابهارِ استان سیستان و بلوچستان گفت: بذر این نوع هندوانه در شرایط خاص به بار مینشیند که در نرماشیر نیمه دوم اسفند کاشته میشود و با وزن ۱۳ تا ۱۴ کیلوگرم به بهرهبرداری میرسد.
وی از اختصاص 10 هکتار زمین در سال آینده به کاشت این نوع هندوانه خبر داد و افزود: این نوع هندوانه بیشتر جنبه صادراتی دارد و شرکتهای خصوصی هر کیلوگرم آنرا با قیمت بین ۸۰۰ تا هزار تومان خریداری و به کشورهای آسیایی صادر میکنند.
کهنوج کرمان و تولید 750 تن انبه
فرناز محمدی، کارشناس گیاه شناسی در مورد ديگر میوه زرد خوشمزهاي كه در كرمان توليد ميشود، گفت: درخت انبه از هزاران سال پیش در شبهجزیره هند پرورش داده میشد و بین قرن پنجم و چهارم پیش از میلاد به آسیای شرقی رسید. از سده دهم میلادی، انبه توسط اعراب به شرق آفریقا، و سپس به برزیل، کارائیب و مکزیک برده شد، ایران نیز به عنوان یک کشور آسیایی این محصول را کشت میکند و از آنجا که درجه حرارت مناسب برای رشد و نمو میوه انبه 24 تا 30 درجه سانتیگراد است، شهرهای جنوب ایران بهترین محل برای کشت آن است.
وي ادامه داد: براساس شواهد موجود، سابقه کشت انبه در ایران به 300 تا 400 سال قبل میرسد. انواعی که امروزه در کشور کشت میشوند از کشورهای پاکستان و هندوستان وارد و به اسامی مختلف در مناطق نامگذاری شدهاند. مناطق جنوب و جنوب شرقی شامل استانهای سیستان و بلوچستان و هرمزگان و منطقه جیرفت در استان كرمان، به عنوان مناطق مستعد برای تولید این محصول شناسایی شدهاند.
وی ادامه داد: استان هرمزگان با بیشترین سطح زیر کشت معال 1450 هکتار (867 هکتار بارور و 583 هکتار نهال) و تولید متوسط 90 تن در هکتار مقام اول و استان سیستان و بلوچستان با سطح زیر کشت معادل 360 هکتار (280 هکتار بارور و 80 هکتار نهال) و تولید متوسط 17 تن در هکتار مقام دوم و جیرفت نیز با داشتن حدود 30 هکتار در رده بعدی قرار دارد.
محمدی گفت: مناطق جنوبی کرمان با وجود اینکه شرایط ایدهآل (گرما و رطوبت مناسب) را ندارد بعضی از محصولات گرمسیری انبه به خوبی رشد کرده و همانگونه که در شکل عریضی در اطراف خط استوا گسترش یافت و باتوجه به این که نواحی مذكور در این محدوده قرار گرفتهاند کشت و پرورش انبه در آن ناحیه رونق دارد.
وی گفت: متاسفانه تاکنون توجه چندانی به میوههای گرمسیری معطوف نشده است، حداقل تا ابتدای دهه اخیر عملا دربرنامهریزیها مدنظر قرار نگرفته، به طوری که وضعیت نامناسب باغات گرمسیری از جمله انبه خود شاهدي بر این ادعاست.
محمدی ادامه داد: البته با اقدامات اخیر سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی به منظور افزایش تولید این محصولات امید است شاهد شکوفایی این محصولات ارزشمند در کرمان باشیم.
شهرستان کهنوج کرمان استعداد برداشت انبه را دارد
ريیس جهاد کشاورزی شهرستان کهنوج در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) با بيان اينكه جغرافیای مناطق گرمسیری ما توانایی زیادی برای کشت و تولید انبه دارد، خاطرنشان كرد: انشاءالله با افزایش تقاضای داخلی و خارجی، امید آن میرود که باغداران علاقه بیشتری به کشت اين ميوه پيدا کنند، افزایش تولید انبه میتواند به طور چشمگیری بر روی وضعیت اقتصادی مردم جنوب تاثیر مطلوب بگذارد.
وی ادامه داد: در جنوب کرمان به دلیل شرایط مساعد آب و هوایی علاوه بر انواع مرکبات، خرما، موز و انبه نیز کشت میشود که بازدهی بسیار خوبی البته در سالهای گذشته داشته است.
تاجیک گفت: روستای دهکهان از توابع شهرستان کهنوج یکی از این مناطق مستعد است که سالانه بیش از 750 تن انبه در این روستا برداشت میشود و میتوان گفت دهکهان مرکز تولید انبه در جنوب کرمان است.
وی افزود: از مجموع 80 هکتار باغ انبه که 50 هکتار آن مثمرثمر است، بیش از 750 تن انبه برداشت میشود.
تاجیک با بیان اینکه بیشتر باغهای انبه جنوب از نوع محلی بوده و بازدهی اقتصادی چندانی ندارد، تصريح كرد: با توجه به خشکسالیهای اخیر و بیماری باغهای مرکبات، دهکهان بهترین جایگزین برای کاشت و بهرهبرداری بهتر از آب و خاک درخت اصلاح شده، انبه است.
وی افزود: با توجه به خشکسالیهاي ايجاد شده در اين منطقه، سطح زیرکشت انبه در این روستا کاهش یافته است، اما به دلیل استفاده از سیستم آبیاری تحت فشار حدودا همان نسبت ثابت نگاه داشته شده است.
گزارش از فرزانه لشكري، خبرنگار ایسنا- منطقه کویر